Posted in Մայրենի, Բնագիտական փորձեր

Պանդայի մասին

թեմա

Հետաքրքիր փաստ պանդայի մասին

Ի՞նչ նպատակ է հետապնդում

Նախագծի նպատակը հետաքրքիր տեղկություններ հավաքագրել, սովորելն է, ապա ընթերցողին ևս ներկայացնելն է:

Ո՞ւմ համար է նախատեսված

Նախատեսված է բոլոր հետաքրքրասեր մարդկանց համար:

Ինչի՞ մասին է

Այստեղ կգտնեք ուշագրավ տեղեկություններ պանդաների մասին:

Պանդայի մասին

Բոլոր պանդաներն աշխարհի տարբեր վայրերում բերվել են Չինաստանից: Նրանք հիմնականում սնվում են բամբուկով, այդ պատճառով էլ նրանց հաճախ ՙՙբամբուկի արջ ՚՚ են կոչում: Նրանք օրական սնվում են 12 ժամ և  կարող են օրական ուտել մինչր 40 կգ բամբուկ: Գոյություն ունեն անդաների երկու տեսակ՝ մեծ և փոքր: Մեծ պանդան ավելի հայտնի է, քան փոքր ցեղակիցը: Մեծ պանդան ունի սև և սպիտակ գունավորում, իսկ փոքրը խարտյաշ է՝ սպիտակ ՙՙդիմակով՚՚:  Նրանք ձմռանը խորը քուն չեն մտնում: Ապրում են մինչև 20 տարի, անհետացող տեսակ է: Պանդաները մենակյաց են:

Շատերը պանդաներին արջ են համարում, սակայն որոշ գիտնականներ նրանց ջրարջերի շարքին են դասում:

Պանդաներին չի կարելի գնել, նրանց հնարավոր է միայն վարձակալել Չինաստանից: Վարձակալության արժեքը կազմում է տարեկան 1 միլիոն դոլար: Միևնույն ժամանակ, մանրակրկիտ ձևով ուսումնասիրվում են պանդաներին պահելու համար անհրաժեշտ պայմանները: Եթե կենդանաբանական այգին չի համապատասխանում կանոնակարգին, դիմումը մերժվում է:

Ամբողջ աշխարհում մնացել է 1900 մեծ պանդա, որոնցից 300-ը՝ անազատության մեջ: 

Առաջադրանքներ

  1. Քանի տարի էին ապրում պանդաները:
  2. Անհետացող տեսակ է, թե՝ ոչ:
  3. Որտեղից էին բերված պանդաները:
  4. Քանի մեծ պանդա է մնացել երկրագնդում:
  5. Պանդան քանի դոլարով կարելի է վարձել:
  6. Ինչով է սիրում սնվել պանդան:

Posted in Մայրենի

Մորեխի մասին

Բարև ձեզ, ես Գառնիկն եմ: Ես ուզում եմ պատմել մորեխների մասին, քանի որ այս տարի ամառանոցում շատ եմ բռնել մորեխները :

Մորեխներ միջատներ են։ Ամբողջ աշխարհում տարածված են շուրջ 10հազար տեսակ մորեխներ: Մարմնի երկարությունը  մինչև 9 սմ է, իսկ  բեղիկները կարճ են (մոտ 5 սմ)։ Բերանային ապարատը կրծող տիպի է, ետին ոտքերը ցատկող են։ Ունեն ձայնարձակ և լսողական օրգաններ։ Թևերը 2 զույգ են, թաթերը՝ եռանդամ։ Զվերը դնում են հողում և ծածկում հեղուկով, որը հողի մասնիկների հետ չորանում և կազմում է ձվապարկ։ Սովորաբար տալիս են տարեկան 1 սերունդ։ Զարգանում են ոչ լրիվ կերպարանափոխությամբ (ձվից դուրս եկած անհատները նման են հասուն միջատին)։ Չափահաս են դառնում 1-1,5 ամսում, 4-7 անգամ մաշկափոխվելով։ Բուսակեր են, հսկայական երամները ճանապարհին ոչնչացնում են կուլտուրական և վայրի բուսականությունն ամբողջությամբ։ Մորեխների ամենավտանգավոր տեսակներից են չվող, ասիական, իտալական, մարոկկոյական մորեխները։ Պայքարի միջոցները՝ ագրոտեխնիկական միջոցառումներ, խոպան հողերի յուրացում և այլն։